Meet The Grower: Westlandpeppers
Voor ons nieuwe Meet The Grower interview reden we naar De Lier, waar Westlandpeppers enkele enorme kassen vol met pepers heeft staan. Wij vroegen ons af: wat doen ze nu precies en hoe?
We spraken met Bram Kloosterman, die ons een uitgebreide tour door de kassen geeft. We begonnen achter in de kassen waar we Bram vragen beginnen te stellen.
Bram, wat doe jij binnen Westlandpeppers?
Ik hou mezelf veel bezig met de webshop, innovatie en klantcontact. Ook met bijvoorbeeld samenwerkingen op het gebied van hete sauzen en nieuwe markten bestieren. Dat doe ik overigens niet alleen. We zitten hier met een aantal mensen en iedereen komt altijd met ideeën. Bijvoorbeeld: wat gaan we komend jaar zaaien en oogsten.
Wat moet ik me bij innovatie voorstellen?
We hebben hier in de kassen altijd een sectie waar we experimenteren met pepersoorten, een soort speeltuin. Hier kijken we hoe bepaalde pepersoorten groeien en hoe ze smaken. Wij zetten dat vervolgens op de webshop, en als het populair is, dan weten we dat er een markt is om ze in een volgend seizoen op grotere schaal te kweken.
Zo hebben we bijvoorbeeld ook wel eens supermarkten en grote afnemers op bezoek. Die willen ook wel eens wat anders proberen dan dat ze standaard van ons afnemen.
Nog een voorbeeld: een aantal jaar geleden zijn we begonnen met het kweken van Aji Amarillo’s. De eerste Jaren ben je dit eigenlijk alleen maar aan het drogen voor poeders en er saus van aan het maken, maar nu rennen de pepers de tent uit. “Dat zijn leuke dingen”. Dit zijn echter wel projecten waar we jaren mee bezig zijn om die helemaal goed te kweken. Want:
- Heb je wel het juiste zaad?
- Doet de plant het goed?
- Heeft de plant voldoende opbrengst?
Je zegt: heb je wel het juiste zaad? Kweken jullie vanuit zaden, of vanuit stekjes?
We gebruiken wel zaad, maar voornamelijk stekjes. Want, vanuit zaad naar een stekje is een heel crucial moment. Dat kunnen we niet altijd hier in de kas doen, want als we dat hier zelf moeten doen dan is de kans op verwarring, of dat het niet goed groeit te groot.
En, we zijn hier natuurlijk aan het schoonmaken. Als we hier vanaf maart tot en met november telen, dan moet er ook een keer schoongemaakt worden. En dat gebeurt meestal vanaf eind november tot en met midden December. Dan wordt alles leeg gehaald en worden de kassen schoongemaakt. Dit zijn vaak de momenten waarop je moet beginnen met zaaien.
Wat zijn jullie planten enorm!
Ja, ze zijn zeker groot! Iedereen heeft het altijd over ‘urban farming’, de ruimte zo goed mogelijk benutten. Dat doen we hier al lang eigenlijk. Het begint vaak met een stekje van 2 of 3 centimeter en, afhankelijk van de plantsoort worden ze tot maximal 6 meter hoog. Dan bereiken we het plafond van de kassen.
Hoe doen jullie dat?
We proberen de planten zo efficient mogelijk op te kweken. We beginnen met één stammetje, en die laten we uitkomen in een driepoot, dus we maken er eigenlijk drie stammen van. Die drie stammen, begeleiden we met drie touwen tot aan de nok van de kas om ze zo groot mogelijk te laten groeien voor een zo groot mogelijke opbrenst.
Bram gaat verder: je ziet ook bovenin de bloemetjes, die worden bestuift door de hommels uit de hommelkasten die we hier hebben. Daar komt een vruchtje uit dat groeit en rijpt, tot we het kunnen oogsten.
Lopen hier dan ook constant mensen doorheen om te zien wat rijp is en geoogst kan worden?
Ja, zeker. We hebben elke dag iets van 110 werknemers hier. Daar staan er zeker 80 van in de kas, dat wisselt een beetje met hoe druk het is met bestellingen. De rest werkt dan veelal in de pakhal.
We plannen wat dat betreft niet ver vooruit, dat ligt echt aan het aantal, en de grootte van de bestellingen. Op basis daarvan weten we wat we moeten oogsten. Als er mooie dagen aankomen, dan weten we bijvoorbeeld ook: die pepersoort gaat nu flink doorrijpen en moet geoogst worden als er bestellingen zijn.
Waar lopen we nu?
Hier rechts lopen we dus langs een proef pad, waar ik het eerder over had. Hier proberen we altijd nieuwe producten uit. Soms soorten die we al hebben, dan proberen we hier uit hoe we de planten nog beter kunnen laten groeien en produceren.
Zo hebben we hier bijvoorbeeld Carolina Reapers staan en geel “uitprobeersel”. Maar ook Sweety Drops, of ‘Biquinho’s’ genaamd.
Bram laat ons een Sweety Drop proeven: “heel lekker en zoet!” geef ik aan, “maar heel laag op Scoville schaal denk ik? Er zit bijna geen pit in .
Klopt, antwoord Bram, deze kunnen heel goed door een salade, of ingemaakt worden bijvoorbeeld. Wat wel grappig is, vervolgt hij, is dat planten soms evolueren naarmate we het jaar in jaar uit kweken. Zo kan een peper dus iets pittiger worden dan voorgaande seizoenen. We zien het nu bijvoorbeeld bij de Habanada, de Habanero zonder pittigheid. Die begint nu een klein beetje pit te ontwikkelen!
Veel van deze soorten zijn kruisingen die zijn gemaakt voor de smaak en resistentie tegen ziektes. Zo zie je bijvoorbeeld bij onze gele snack paprika dat deze ergens eens beetje een Habanero smaak heeft.
Dat is interessant! Maar dan kan ik me voorstellen dat het lastig is om bepaalde rassen te behouden als er zoveel gekruist wordt.
Ja, dat is het zeker. Tegenwoordig, met alle eisen op het gebied van bestrijding en ziektes, ben je bijna wel verplicht om daar een beetje in mee te gaan. Dat kruisen doen we overigens niet zelf! Een derde partij doet dat voor ons.
Hoe gebeurt dat dan?
Stel je maar eens voor dat je een gele peper hebt. Deze zetten ze dan met 25 tot 30 soorten in een kas neer, en aan het begin en het einde van het seizoen kijken ze naar de verschillende soorten die zich over jaren ontwikkelen.
Bram: dat is net een snoepwinkel. Dan kun je namelijk kijken wat je wilt. Wil je een peper met een hele mooie kleur, een hele mooie smaak of bijvoorbeeld een grote productie.
En die derde partij stabiliseert dat dan voor jullie?
Ja, klopt. Wij geven dan aan: dit is een goede peper voor ons. Bijvoorbeeld vanwege smaak, opbrengst of kleur. Soms vragen we dan om bijvoorbeeld een plant met een goede opbrengst te kruisen met een plant die een hele goede smaak heeft. Dan ben je vaak 5 tot 6 jaar verder voordat je een stabiele soort hebt.
Wat mij overigens opvalt, Bram, is dat er vrijwel geen zonbescherming is momenteel?
Nee, dat klopt inderdaad. We hebben een soort zonneschermen die aan de zijkant van de kassen zijn opgerold. Dat is nu niet nodig, maar vorige week met de enorm hoge temperaturen hebben we het wel gebruikt.
Omdat onze planten zo hoog zijn, fikken ze als het ware gewoon weg als de zonkracht te hoog is. Dat is voornamelijk waar we op letten, de zonkracht.
Wanneer bepaal je dan dat de zonwering dicht gaat?
We hebben een tuincomputer die het aantal ‘Lumen’ van de zon meet, en bij een te hoog aantal Lumen sluiten we de zonwering. Zelf houdt ik het ook in de gaten, als we merken dat er teveel licht is, of bijvoorbeeld te lang licht, dan sluiten we de zonwering ook.
Interessant! Ben je al te laat als je het ziet aan de bladeren?
Ja absoluut. Zo’n plant verteld je eigenlijk wat er twee weken geleden is gebeurd, dat loopt wat achter. De recente extreme warmte, zo’n drie weken geleden toen het 35 graden was, zie je pas over acht weken terug. Dan ga je zien dat de plant wat minder produceert bijvoorbeeld, de plant heeft het moeilijk. Dat heeft allemaal zijn weerslag, en daarom is het belangrijk om goed op de omstandigheden te letten. Als je het aan de plant ziet, ben je te laat.
En hoe zit dat dan ‘s nachts? Dan moeten de planten ook warm blijven natuurlijk?
Klopt, we staan hier ook bij verwarmingsbuizen. Je zou denken: in de zomer, in de kas… dan hoef je niet te verwarmen. Dat is niet helemaal waar. Want, ‘s nachts moet je toch wat warmte in de plant te zien houden om voedingsstoffen door de plant heen te krijgen. Het substraat waar de planten in staan koel ‘s nachts teveel af als we het niet verwarmen.
Wat is de ideale nachttemperatuur dan?
25 graden aan de wortels, die nemen de voedingsstoffen op. Zoals je hier boven ons ziet, staan bijvoorbeeld de luchtluiken open. Deze blijven ‘s nachts ook open. Want, de vruchten hebben frisse wind en beweging nodig, maar de wortels moeten dus warm blijven. Daarom loopt er door deze verwarmingsbuizen warm water om de wortels in de substraat warm te houden.
Maar te warm is ook niet goed. In principe, als je een hele warme zomerdag hebt en een hele warme zomernacht, dan is de plant alleen maar bezig met ademhalen en overleven. Zo hebben we hier een Poblano staan die zegt: ik doe niets meer, ik ga alleen overleven in plaats van produceren.
En de substraatblokken die we zien, wat zijn dat?
Dat is kokossubstraat, dat is de ideale ondergrond voor peperplanten, lekker luchtig. We kopen ieder jaar nieuwe blokken zodat we weten dat ze virus vrij zijn. Het verschil met in de grond telen is dat daar virussen en ziektes van vorig seizoen in kunnen zitten, daarin doen we dat niet. Met elk jaar nieuwe kokosubstraat weten wij zeker dat dit niet het geval is.
En hoe komt er dan water bij de honderden planten die hier staan?
We hebben er een irrigatiesysteem doorheen lopen. Je ziet hier de kabels door alle blokken heen lopen en zo kunnen we precies bepalen hoeveel water en voedingsstoffen de planten krijgen, en wanneer.
Tussen alle planten liggen ook goten om het drainwater op te vangen. Dat is het water dat de plant niet op kan nemen. Dat wordt opgevangen in een silo en gefilterd met UV bestraling. Dan gaat het door een sedimentbak om het extra te filteren, en zo kunnen we het tot 2 of 3 keer opnieuw gebruiken. Goed voor het milieu en de waterrekening.
Met die droogte van dit jaar, hebben jullie nog restricties op water gebruik?
Nee, dat is meer bij akkerbouw gelukkig. We kunnen ons gebruikte water echter niet zomaar in de sloot dumpen. Omdat er, vanwege de plantenvoeding, nitraat in zit, moeten we dit door een special bedrijf laten ophalen en afvoeren.
Hoeveel pepersoorten hebben jullie hier eigenlijk op het moment?
Nou, we hebben meerdere locaties van Westlandpeppers, we groeien hier in De Lier, een andere plek in Zuid-Holland, maar ook in Maasdijk hebben we een kas staan, maar dan volledig gevuld met rode pepers. Dat is echt een beetje de core business omdat die het meeste worden gekocht door supermarkten.
In totaal hebben we ongeveer 25 tot 30 soorten pepers en snack paprika’s die we in grote aantallen kweken.
En wie zijn dan jullie klanten?
Heel divers. We hebben veel particuliere klanten die via onze webshop bestellen of langskomen om hun bestelling op te halen. Maar het bulk van onze pepers gaat naar supermarkten verspreidd over heel Europa. In nederland zien we bijvoorbeeld ook veel bestellingen vanuit Spaanse restaurants.
Wauw, heel Europa?
Ja, we hebben naast onsze Nederlandse kassen, ook kassen in Spanje en Israël staan. Zo kunnen we gedurende het hele jaar verse pepers leveren aan al onze klanten!
Conclusie
We vonden het erg indrukwekkend om te zien hoe Westlandpeppers te werk gaat en zijn van The Grow Supplier heel enthousiast over dit bedrijf.
We raden dan ook zeker aan eens op hun webshop te kijken, want buiten een geweldige selectie aan pepers en snack paprika’s hebben ze ook heerlijke sauzen. En geloof ons, Bram gaf ons een potje sambal mee en dat is een absolute aanrader!
Wil je zelf beginnen met kweken? Kijk dan op onze zadenmarkt en naar onze kweekproducten zodat je er helemaal klaar voor bent!
Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!
Lees meer!
Voor serieuze binnenkwekers die streven naar de beste groei- en bloeiprestaties, is de keuze van de juiste LED kweeklamp enorm belangrijk. LED kweekverlichting biedt een energiezuinige oplossing die zowel krachtig
Als je serieus bezig bent met binnen kweken, dan weet je dat de keuze van de juiste kweektent een van de belangrijkste beslissingen is die je kunt nemen. De markt
Als je serieus bezig bent met het kweken van planten binnenshuis, dan weet je dat kweeklampen een van de belangrijkste factoren zijn om succes te behalen. Of je nu een
Tomatenplant dieven: Hoe doe je het en waarom? Tomatenplanten zijn een favoriet onder tuiniers vanwege hun sappige vruchten en veelzijdigheid in de keuken. Maar om de beste oogst te krijgen,
Moestuin bemesten: hoe en wanneer? Het is algemeen bekent onder mensen met een moestuin dat een goede voeding voor je planten ontzettend belangrijk is. Door ze de juiste voedingsstoffen te
De 1000 watt LED kweeklampen – een wattage die door veel binnenkwekers in 2024 als de crème de la crème wordt beschouwd. Bij The Grow Supplier zijn we gepassioneerde kwekers
Als je gepassioneerd bent over het binnenshuis kweken van planten, dan weet je hoe belangrijk goede kweeklampen zijn. Licht is immers net zo essentieel voor planten als water en voedingsstoffen.
11 makkelijke groenten voor in je moestuin Ben je een beginnende tuinier en wil je graag je eigen groenten kweken? Dan ben je bij The Grow Supplier aan het juiste