Moestuin beginnen in 6 stappen
Meer en meer mensen willen een moestuin beginnen en hun eigen groenten te kweken. Dit is niet alleen leuk, maar ook nog eens erg gezond en het scheelt in de portemonnee dat niet alle groenten meer van de supermarkt hoeven te komen.
Uit onderzoek blijkt ook dat er enorme wachtrijen zijn voor volkstuintjes, moestuintjes en stadstuintjes. Maar, je hoeft hier niet op te wachten als je zelf een moestuin begint. We leggen je hier in 6 stappen uit hoe je van je eigen tuin een moestuin kunt maken!
Stap 1: met welke groenten begint je moestuin?
Het klinkt misschien logisch, en dat is het eigenlijk ook. Om een moestuin te beginnen heb je nodig… een tuin! Of een balkon uiteraard. Het is belangrijk om een goede ruimte te hebben waar je de grond kunt bewerken of moestuinbakken en zaaibedden neer kunt zetten.
Er zijn verschillende soorten groenten in alle soorten en maten, dus op een balkon zul je bijvoorbeeld lastig rode kool kunnen kweken vanwege ruimtegebrek. Maar, kruiden, tomaten, pepers en paprika kan bijvoorbeeld weer wel! Dus, afhankelijk van je locatie en mogelijkheden, zullen de groenten in je eigen moestuin (of moestuinbalkon) van elkaar verschillen. Bepaal dus hoeveel ruimte je wilt gaan gebruiken om als moestuin in te zetten.
Als je weet hoeveel ruimte je hebt kun je gaan bepalen welke groenten je wilt kweken. Denk bijvoorbeeld aan:
En nog veel meer! Er zijn zoveel verschillende soorten groenten! Kijk als je wat uitgebreider onderzoek wilt doen eens op onze zadenmarkt voor een diversiteit aan zaden.
Een advies dat we graag geven aan beginnende moestuinieders. Kies een paar groenten waar je mee wilt starten als je net begint. Het is beter om een paar verschillende groenten goed te kweken, dan ineens tien verschillende groenten in leven proberen te houden. Geef jezelf de tijd om aan je moestuin te wennen en er van te genieten.
Stap 2: welke plek krijgen je groenten in je moestuin?
Oke, je weet welke groenten je gaat kweken in je moestuin en je hebt je zaden besteld. Maar, waar in je moestuin ga je deze groenten eigenlijk precies zaaien? Zet je de tomaten naast de bloemkool? De paprika’s bij de spruitjes? Veel groenten hebben wat ruimte nodig, dus geef ze ook zoveel mogelijk een plek bij elkaar. Zo zul je de kans op uitwisseling van ziektes ook verkleine en de kans op een goede oogst vergroten!
Een andere overweging is of je het in je volle grond gaat zaaien/planten, of dat je gaat werken met verhoogde zaaibedden. Dit is een vraag die je zelf het beste kunt beantwoorden. Zaaibedden kun je zelf maken als je handig bent, of vergen een investering. Ga je in de grond van de moestuin werken, dan is het de vraag: wat voor grond heb je? Staat je moestuin op leem? kleingrond? zand? Afhankelijk van het antwoord weet je ook of je veel moet doen om je grond klaar te maken voor je groenten. Een kleigrond vergt veel meer voorbereiding dan zand, maar zand heeft wel weer minder voeding, waardoor je een bodemverbeteraar moet gebruiken.
Klinkt ingewikkeld? Dat is het niet. Gebruik zaaibedden met goede zaai of potgrond en je komt al een heel eind! Veel planten zoals paprika, pepers, erwten en tuinbonen zijn ook prima in potten te kweken.
Stap 3: wat zaai je precies wanneer?
Wellicht weet je nog niet precies wanneer je welke groentne kunt zaaien. Boerenkool zaai je namelijk op een ander moment in het jaar dan bijvoorbeeld tomaten. Het is daarom belangrijk om onderzoek te doen naar wat je precies wilt zaaien en wanneer. Er is online ontzettend veel te vinden over de ideale zaai tijden en wij helpen je hier ook graag een handje bij. Daarom hebben wij een ontzettend handige kweekgidsen ontwikkeld.
Stap 4: welke middelen heb je nodig voor je moestuin?
Dit is een goede vraag en hangt af van wat je exact wilt kweken. Maar, over het algemeen kun je een aantal tools goed gebruiken. Wij zetten er een op een rijtje
Zaden
Natuurlijk heb je zaden nodig om je groenten te kunnen kweken. Het is belangrijk dat deze zaden aan een aantal punten voldoen. Zo moeten ze van een goede leverancier zijn die kan beloven dat je echt de zaden krijg die je hebt besteld. Levernaciers en vervaardigers van zaden moeten zich aan bepaalde regels houden om de kwaliteit van planten en groenten te beschermen. Ook betrouwbare leveranciers via Europese regelgeving gecontroleerd op de kwaliteit van zaden zodat deze geen ziektes bevatten.
Wij hebben daarom enkel gecertificeerde leveranciers geselecteerd die je van topkwaliteit zaden kan voor zien. Bekijk onze zadenmarkt voor het hele assortiment.
(Pot)grond en voeding
Minstens net zo belangrijk is de potgrond en voeding die je de zaden en zaailingen geeft. Er zijn veel goedkope potgronden te krijgen in bijvoorbeeld de supermarkt. En om heel eerlijk te zijn, voor het ontkiemen van een kleine hoeveelheid zaden, of het kweken in een pot is dat in principe ook prima. Zorg wel dat je de grote stukken zoals stukjes houdt etc. eruit zeeft, die kan ontkiemende zaden tegenhouden. Geef je planten goede voeding en ze zullen heerlijke groenten voor je produceren
Ga je wat groter te werk, en zet je meerdere planten in dezelfde grond, dan is het belangrijk dat je goede moestuingrond aanschaf. Deze is meestal bij het lokale tuincentrum te halen. Het echter aan te raden deze grond te verrijken met bodemverbeteraars zoals wormenmest, perliet en kalk.
Ook plantenvoeding is belangrijk. Groenten houden van NPK in voeding. Een tomaat houd van een andere verhouding dan bloemkool, maar een goede basisvoeding is erg belangrijk. We hebben enkele opties op het gebied van groenten in ons assortiment, dus bekijk onze plantenvoeding voor kwaliteit in je moestuin.
Tuingereedschap
Afhankelijk van of je moestuin in je tuin ligt of je groenten kweekt in potten, heb je wat tuingereedschap nodig. Hieronder een aantal tools die je kunnen helpen in de moestuin:
- Tuinschepje
- Schop
- Harkje
- Tuinhandschoenen
Er zijn nog zoveel meer hulpmiddelen om te kweken, dus kijk bij onze kweek accessoires om te zien wat je allemaal nog meer kan helpen.
Als je alles in huis hebt en je weet wat je gaat kweken en wanneer, dan kun je naar de volgende stap.
Stap 5: bereid je moestuin voor
Nu is het tijd om je moestuin voor te bereiden. Plaats je zaaibedden of zet je potten klaar, plaats je (pot)grond erin met je bodemverbeteraars en houdt je zaden in de aanslag!
Het is belangrijk dat je grond niet te strak is aangestampt en genoeg voeding heeft. Kwaliteit potgrond heeft voor enkele weken voeding erin. Gebruik je een goedkopere variant, gebruik dan wat plantenvoeding en bodemverbeteraar om de kwaliteit wat op te poetsen.
Je bent klaar om je zaden te ontkiemen. Begin je binnen? Kijk dan hier hoe je dit het effectiefst doet.
Als je je moestuin klaar hebt om te zaaien, laat niets je dan tegen houden en ga er voor. Dit is het begin van jouw eigen moestuin.
Stap 6: je moestuin onderhouden
Oke! Je bent onderweg, maar nu hebben je groenten wel wat aandacht nodig. Niet alleen je groenten, ook je moestuin zelf moet onderhouden worden om je planten zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat betekent water geven, onkruid verwijderen, planten snoeien waar nodig, voeding geven en alles wat er komt kijken bij het onderhouden van een moestuin!
Wees ook beducht op ongedierte zoals slakken, bladluis en witte vlieg. Hoe sneller je dit ongedierte opmerkt, hoe sneller je er vanaf kunt komen. Kijk ook zeker naar onze opties voor biologische ongediertebestrijding. Deze helpen je op een natuurlijk manier van deze ongewenste moestuin gasten af te komen.
Raadpleeg onze kweekgidsen als je even niet meer precies weet hoe je een bepaalde groenten moet verzorgen.
Vond je dit ook een leuk artikel? Deel het dan rechtstreeks van onze website op je socials met je vrienden!
Lees meer!
Als je serieus bezig bent met binnen kweken, dan weet je dat de keuze van de juiste kweektent een van de belangrijkste beslissingen is die je kunt nemen. De markt
Als je serieus bezig bent met het kweken van planten binnenshuis, dan weet je dat kweeklampen een van de belangrijkste factoren zijn om succes te behalen. Of je nu een
Tomatenplant dieven: Hoe doe je het en waarom? Tomatenplanten zijn een favoriet onder tuiniers vanwege hun sappige vruchten en veelzijdigheid in de keuken. Maar om de beste oogst te krijgen,
Moestuin bemesten: hoe en wanneer? Het is algemeen bekent onder mensen met een moestuin dat een goede voeding voor je planten ontzettend belangrijk is. Door ze de juiste voedingsstoffen te
De 1000 watt LED kweeklampen – een wattage die door veel binnenkwekers in 2024 als de crème de la crème wordt beschouwd. Bij The Grow Supplier zijn we gepassioneerde kwekers
Als je gepassioneerd bent over het binnenshuis kweken van planten, dan weet je hoe belangrijk goede kweeklampen zijn. Licht is immers net zo essentieel voor planten als water en voedingsstoffen.
11 makkelijke groenten voor in je moestuin Ben je een beginnende tuinier en wil je graag je eigen groenten kweken? Dan ben je bij The Grow Supplier aan het juiste
In dit artikel delen we onze beste tips voor het kweken van een moestuin in 2024. We geloven dat jouw moestuin een positieve impact kan hebben op zowel het milieu als je eigen leven.